I Danmark er større jordområder forurenet eller lettere forurenet som følge af industriel produktion, bypåvirkning, diffus forurening eller landbrug. Jord kan godt være forurenet, selvom området i dag ikke er områdeklassificeret eller kortlagt. Fra 1. januar 2008 er alle byzoner generelt områdeklassificeret, og der er krav om, at flytning af forurenet jord over 1 m3 skal anmeldes til kommunen. Mange myndigheder anvender systemet Jordweb til online anmeldelse af en jordflytning. Reglerne gælder både virksomheder og private borgere. Miljøstyrelsen lister fire skridt, der er vigtige at følge, inden man flytter forurenet jord: 1. Tjek grunden, 2. Anmeld jorden, 3. Kategoriser jorden, 4. Flyt jorden.
RGS Nordic driver miljøgodkendte jordmodtageanlæg i hele landet. Et miljøgodkendt jordmodtageanlæg er et anlæg, der er godkendt jævnfør Miljøbeskyttelseslovens §33. Vi modtager og behandler årligt omkring 1.000.000 tons forurenet jord, hvor langt størstedelen er lettere forurenet jord, såkaldt byjord. Vi modtager forurenet jord, kategori 2/3 (lettere forurenet jord) og 4 (forurenet jord), på samtlige anlæg.
Ved at anvende et miljøgodkendt jordmodtageanlæg til håndtering af din forurenede jord, sikres du en professionel behandling af jorden, der er fuldt ud lever op til gældende regler på området. RGS Nordic bistår samtidig vores kunder med korrekt myndighedsanmeldelse af jorden, ligesom vi samarbejder med førende analysebureauer for korrekt analyse (prøvetagning) og kategorisering af den forurenede jord. Endelig sørger vi for en effektiv rensning og afsætning af jorden i vores mange nyttiggørelsesprojekter. RGS Nordic og vores modtageanlæg er med andre ord en kompletløsning for håndtering af forurenet jord med ordentlighed som gennemgående værdi.
Jord kategoriseres forskelligt, typisk på basis af tilgængelig områdedata eller eksterne jordanalyser på basis af jordens forureningsgrad. Kategorisering følger Miljøstyrelsens vejledning om områdekategorisering. Nedenfor kan du læse mere om jordkategorisering, også kaldet jordklassifikation jævnfør Sjællandvejledningen. Du kan læse mere om klassifikation af jord i Jordflytningsbekendtgørelsen. Bemærk, at det er kommunen, der beslutter mulighederne for afsætning af forskellige kategorier af forurenet jord.
Kategori 1 / Klasse 0 & Klasse 1
Intakt eller “ren jord”
Kategori 2 / Klasse 2
Lettere forurenet jord
Udenfor kategori / Klasse 3
Forurenet jord
Udenfor kategori / Klasse 4
Kraftigere forurenet jord
Udenfor kategori / Klasse 5
Kraftigt forurenet jord
RGS Nordic samarbejder med Eurofins i forbindelse med prøvetagning og kategorisering/klassifikation af jord. Se Eurofins´ video om jordkategorisering og forklaring til din analyserapport.
Områder med forurenet jord er ofte kortlagt og anmeldes, når man flytter jorden væk fra området jævnfør Jordflytningsbekendtgørelsen, f.eks. i forbindelse med byggeri og anlægsarbejde. Det er vigtigt, at den forurenede jord fjernes og behandles korrekt for at undgå skade på miljø og menneskers sundhed. Den forurenede jord skal altid klassificeres/kategoriseres for at bestemme jordens forureningsgrad og den korrekte behandling. Jordbehandlingen kan inkludere forskellige typer af rensning eller deponering på et miljøgodkendt anlæg. Når RGS Nordic håndterer forurenet jord, starter processen altid med en detaljeret jordanalyse for at fastslå forureningens omfang og type. Vi tager imod og behandler forurenet jord til og med klasse/kategori 4, og efter eventuel rensning på ét af vores modtage- og behandlingsanlæg sikrer vi forsvarlig afsætning af jorden i miljøgodkendte nyttiggørelsesprojekter.
RGS Nordic kan hjælpe med håndtering af forurenet jord, herunder anmeldelse og rensning.
Lettere forurenet jord er jord, der er mindre forurenet, også betegnet klasse eller kategori 2/3 jord. I Danmark går vi ud fra, at jord fra byområder (byjord) er lettere forurenet. Den lettere forurening er oftest et resultat af diffus forurening over tid fra kilder som industri, bypåvirkning, transport eller landbrug. Jordområder med lettere forurening er normalt ikke underlagt samme strenge kortlægningskrav som forurenede eller stærkt forurenede grunde, men der er stadig forholdsregler, der skal tages forbehold for, for at undgå sundhedsmæssige risici, ligesom at jorden ved flytning skal renses på et miljøgodkendt jordmodtage- og behandlingsanlæg eller afsættes i et godkendt nyttiggørelsesprojekt. RGS Nordic kan hjælpe med håndtering og behandling af lettere forurenet jord, dokumenteret som udokumenteret.
Forurenet jord kan stamme fra mange forskellige kilder, herunder industrielle aktiviteter, landbrug, nedgravede olietanke, og andre erhvervsaktiviteter, der har efterladt sundhedsskadelige stoffer som olie, tungmetaller eller pesticider i jorden. Nogle steder kan jord også fra naturens side indeholde høje mængder af f.eks. nikkel. RGS Nordic modtager og behandler forurenet jord i forbindelse med byggeri og anlægsarbejde. Her skal jorden ofte fjernes for at sikre plads til anlægsmateriale under nye bygninger, parkeringspladser eller veje. Når vi modtager forurenet jord sikrer vi korrekt prøvetagning af jorden for at bestemme jordens forureningsgrad, før vi påbegynder eventuel rensning af jorden.
RGS Nordic modtager ikke stærkt forurenet jord eller jord påvist forurenet med PFAS.
Jorden kan blive forurenet af et bredt spektrum af stoffer, herunder olie, tungmetaller som bly og cadmium, pesticider fra landbrug samt tjærestoffer, der alle kan have sundhedsmæssige konsekvenser for mennesker og miljø. RGS Nordic har stor ekspertise i at håndtere og rense jord med forskellige typer og grader af forurening. Det sker på vores mange jordmodtage- og behandlingsanlæg i hele Danmark.
Omkostningerne ved bortskaffelse af forurenet jord varierer afhængig af forureningens grad, jordens type, behandling og muligheder for afsætning efter eventuel rensning. Du kan til enhver tid se gældende priser for modtagelse af forurenet jord på vores prisliste her på hjemmesiden. Ved bortskaffelse af større mængder forurenet projektjord opfordrer vi altid kunder til, at der udarbejdes en RGS Nordic kundeaftale.
Forurenet jord skal ved flytning anmeldes til kommunen og dernæst transporteres til og behandles på et miljøgodkendt jordmodtageanlæg. Her vil den forurenede jord blive klassificeret/kategoriseret og behandlet i overensstemmelse med miljøbeskyttelsesloven. Når RGS Nordic håndterer forurenet jord, bliver det transporteret til deres egne behandlingsanlæg, hvor det renses og behandles i overensstemmelse med gældende miljøkrav. At køre forurenet jord til et RGS Nordic modtage- og behandlingsanlæg er din garanti for sikker og forsvarlig bortskaffelse.
.
Vi modtager forurenet jord på de fleste af vores modtage- og behandlingsanlæg spredt over hele Danmark. Find det nærmeste anlæg her.
Er du interesseret i at lære mere om vores tjenester og hvordan vi kan hjælpe dig med at håndtere forurenet jord på en ansvarlig og miljøvenlig måde, så kontakt os her.
Tilmeld dig RGS Nordics nyhedsbrev og få tilsendt nyheder om relevant brancheinformation, cirkulære materialer, anlægsnyt og salg af materialer.