Hos RGS Nordic modtager vi 1/3 af Danmarks bygge- og anlægsaffald. Derfor er cirkulær økonomi, genanvendelse og reduktion af klimapåvirkning naturlige konkurrenceparametre for os i RGS Nordic og afgørende for at sikre fremtidens bæredygtige byggeri. Vi arbejder for at sikre så høj en genanvendelse af dit byggeaffald som muligt og gerne med pointgivende DGNB-certificering.
I dag genanvender eller nyttiggør vi mere end 90% af det bygge- og anlægsaffald, som vi modtager på vores anlæg – men vi vil sammen med industrien blive endnu bedre, specielt til at genanvende mere af de tunge affaldsfraktioner som beton og asfalt. Det er også vores ambition at gøre det stadig mere transparent for vores kunder, hvor præcis affaldet ender i affaldshierarkiet.
Kontakt din sælger eller vores kundeservice for at høre mere om vores kundeportal, genanvendelsestal og klimabelastning for netop dit affald.
Vi samarbejder med markedets ledende aktører om at sikre højkvalitetsgenanvendelse af bygge- og anlægsaffald. Hos RGS Nordic bliver brugt stenuld f.eks. til nye Rockcycle-isoleringsprodukter sammen med ROCKWOOL, og Reiling producerer nye vinduer ud af dit glasaffald. Vi jagter hele tiden det næste samarbejde, der kan fungere i industriel skala. Kontakt vores afdeling for produktudvikling for nye mulige cirkulære samarbejder.
Bæredygtig affaldshåndtering og cirkulær økonomi handler også om at erstatte jomfruelige råvarer fra grusgrave med nyttiggørelsesmaterialer som knust beton, tegl og asfalt. Se vores udvalg af egne nyttiggørelsessmaterialer her.
Nedenfor kan du læse om de primære cirkulære materialer og samarbejder, vi tilbyder i RGS Nordic.
Sammen med virksomheden Gamle Mursten sørger vi for genbrug af brugte mursten fra nedrivninger og renoveringer. RGS Nordic indsamler og klargør brugte mursten til direkte genbrug på vores mange modtage- og behandlingsanlæg landet over, hvorefter de transporteres til Gamle Mursten for endelig forarbejdning til bygningsegnede mursten i nye byggerier. Gamle Murstens EPD dokumenterer slutproduktets kvalitet og den klimamæssige besparelse ved deres produkt.
Sammen med ROCKWOOL, byggesektoren og mere end 60 af landets kommuner genanvender vi omkring 12.000 tons brugt stenuld i nye ROCKWOOL isoleringsprodukter via returordningen ©Rockcycle. Returordningen kan sikre DGNB-point og blev i 2022 kåret til bedste cirkulære virksomhedsløsning ved SDG Tech Awards.
I samarbejde med Saint-Gobain Danmark Gyproc indsamler og genanvender vi gipsaffald på samtlige af RGS Nordics anlæg. Den genanvendte gips erstatter 25% af materialet i nye gisplader til byggeri. Årligt leveres ca. 12.000 tons gipsaffald til vores genanvendelsesanlæg i Gadstrup. Mere end 90% af dette materiale leveres videre til produktion af nye gipsprodukter.
Sammen med partnere som NCC og Colas sørger RGS Nordic for at store dele af de asfaltbrokker, vi modtager, genanvendes til ny asfalt. Herudover sælger vi store mængder knust asfalt som nyttiggørelsesmateriale
til brug i bygge- og anlægsprojekter som erstatning for jomfruelige naturmaterialer. Senest har vi i RGS Nordic selv brugt asfalt med eget 50% genbrugsasfalt til belægning af vores nye 51.000 m2 modtageanlæg i Nordhavnen, København.
Det er store mængder betonaffald, som vi årligt modtager på vores anlæg. Langt det meste af betonen knuses og bruges i form af nyttiggørelse i nye anlægsprojekter som erstatning for jomfruelige naturmaterialer, f.eks. stabilgrus. Vi arbejder dog på at oparbejde stadig
mere beton til genanvendelse og højne de forholdsvis få procent, som nu genanvendes til betontilslag i produktionen af nye betonprodukter.
Stort set 100% af det jern og metal, vi formår at hive ud af vores kunders affaldsfraktioner, f.eks. beton, bliver sendt til genanvendelse. Årligt svarer det til omkring 6.800 tons, der oparbejdes til genanvendelse i samarbejde med Stena Recycling og metalvirksomheder.
Vi modtager affaldstræ i forskellige klasser, fra forurenet til rent bygningstræ. For A1 træ, det rene træ, genanvender vi tæt på 100% til nye spånplader i samarbejde med producenter i ind- og udland. Det virkelig gode og bygningsegnede af det rene træ genbruges desuden direkte som arkitekttegnede genbrugsskure sammen med virksomheden Næste.
For det såkaldte A2 træ, bygningstræ, genanvender vi ca. 80% til nye spånplader med producenter. Det trygimprægnere træ, A4, sendes primært til energiudnyttelse hos energiselskaber, mens 17% af denne type træaffald genanvendes til nye træprodukter.
Hård plast som PV- rør og PP-PE genanvendes i stor stil i samarbejde med partnere i plastindustrien. Faktisk genanvender vi op mod 90% af det PVC-plast, som vi i dag modtager på vores anlæg. RGS Nordic arbejder sammen med plastindustrien om at frasortere og oparbejde stadig flere typer plast til genanvendelse og nyttiggørelse, og vi forventer at have tal klar på denne nye plastindsats primo 2024.
Sammen med partnere som Reiling Glasrecycling Danmark genanvender vi større mængder af det glasaffald, som vi modtager fra vores kunder. Vi deltager også i et større forsøgsprojekt sammen med NCC og Aarhus Kommune, hvor vi arbejder for, at glasaffald, der ikke egner sig til genanvendelse, kan finde anvendelse som materiale i asfalt, som erstatning for granitskærver, såkaldt ”glasfalt”.
Hent brochuren ”Det gør vi med dit bygge- og anlægsaffald”, hvor vi har samlet beskrivelserne for afsætning af 10 af vores primære affaldsfraktioner.
Tilmeld dig RGS Nordics nyhedsbrev og få tilsendt nyheder om relevant brancheinformation, cirkulære materialer, anlægsnyt og salg af materialer.