Kalkstabiliseret jord er et sorteret, stabiliseret finkornet fyldningsmateriale, der er harpet fri for større sten. Stabiliseret jord er fremstillet af ren dokumenteret jord og er et homogent materiale, hvilket gør det let at arbejde med. Stabiliseret jord er velegnet til anlægsarbejde samt fyldningsmateriale i rør-, kabel- og ledningsgrave, samt til anlægsarbejder såsom p-pladser, fortove, cykelstier, vejkasser, volde, diger etc. som erstatning for jomfruelige materialer.
Kalkstabiliseret jord er leret jord, som er blandet med brændt kalk (kalciumoxid). Den kalkstabiliserede jord er et sorteret, stabiliseret finkornet tilfyldningsmateriale, der er harpet fri for større sten. Kalkstabiliseret jord kan bruges som opfyldning eller tilfyldning, når der skal laves anlægsarbejde i form af blandt andet fortove, veje, cykelstier eller hvis der skal graves kabler, rør eller ledninger ned. Kalkstabiliseret jord kan også benyttes ved større anlægsprojekter såsom etablering af dæmninger, støjvolde, diger eller fjernvarme.
Kalkstabiliseret jord hos RGS Nordic er fremstillet af ren (klasse 0 eller klasse 1) geoteknisk egnet lerjord (jorden der anvendes, er dokumenteret jf. Jordflytningsbekendtgørelsens bestemmelser overholdende jordkvalitetskriteriet jf. Miljøstyrelsens kvalitetskriterier for jord og drikkevand af juli 2021) og er et homogent materiale, hvilket gør det let at arbejde med. Indbygning af kalkstabiliseret lerjord udføres, som ved indbygning af almindelig jord. Indbygning anbefales udført ved det optimale vandindhold eller et vandindhold lidt over det optimale vandindhold. Kalkstabiliseret lerjord fra RGS Nordic anbefales indbygget, så komprimeringskravene for lerjord givet i AAB for Jordarbejder (ref. Vejdirektoratets vejregler) overholdes. Ved kontrol af bæreevnen anbefales det at følge bæreevnekravene givet i AAB for Jordstabilisering (ref. Vejdirektoratets vejregler).
Kalkstabiliseret jord er en jordforbedringsmetode, hvor kalk (oftest i form af kalkhydrat eller hydreret kalk) blandes med egnet lerholdig jord for at forbedre dens tekniske egenskaber. Denne proces gør jorden mere stabil og holdbar, hvilket gør den ideel til en række bygge- og anlægsprojekter som erstatning for f.eks. stabilgrus og sand. Kalkstabilisering udføres ved at blande kalk i lerjord. Kalken reagerer med jorden og forbedrer dens strukturelle egenskaber, hvilket gør det muligt for jorden at opretholde sin bæreevne og stabilitet over tid.
Tilmeld dig RGS Nordics nyhedsbrev og få tilsendt nyheder om relevant brancheinformation, cirkulære materialer, anlægsnyt og salg af materialer.