RGS Nordic vil genbruge jordressourcer ved at vaske råstoffer ud af hovedstadens overskudsjord
Med placering af et jordvaskeanlæg centralt i København vil RGS Nordic sikre en bedre udnyttelse af de ressourcer, virksomheden modtager i form af ren overskudsjord fra byens bygge og anlægsprojekter. Et vaskeanlæg skiller jorden ad og processen muliggør derfor genbrug af sand, grus og sten – materialer, som vi i dag overforbruger i byggeriet.
Hidtil har virksomheden, efter håndtering af jorden, skulle finde afsætningsmuligheder for ren jord* i f.eks. støjvoldsprojekter eller andre nyttiggørelsesprojekter. Men snart kan RGS Nordic med investeringen i et nyt stort jordvaskeanlæg fra schweiziske GIPO vaske sand, grus og stenmaterialer ud af jorden til brug i nye anlægsprojekter. RGS Nordic kalder investeringen et vigtigt skridt hen imod at gøre jord til en ressource og erstatte sparsomme råstoffer.
”Det er et anerkendt problem, at man overforbruger råstoffer på Sjælland. Der er simpelthen ikke sand, grus og sten nok til regionens mange bygge- og anlægsprojekter. Derfor er investeringen i et moderne jordvaskeanlæg på vores største modtageanlæg i København et vigtigt skridt hen imod at sikre bedre udnyttelse af den overskudsjord, vi modtager. Der igangsættes i disse år forsyningsarbejde i stor skala, og løsninger som denne kan være med til at sikre øget genanvendelse og bedre økonomi i disse projekter.
Perspektivet er, at man vil kunne aflevere ren jord hos os og tage de vaskede, genbrugte råstoffer med sig tilbage igen, frem for at køre i grusgraven. Det vil spare København for tung trafik igennem byen, regionen for råstoffer, anlæggelsen vil blive billigere, og vi vil som affaldsbehandler mindske behovet for jorddeponering. Her taler vi virkelig cirkulær økonomi og win-win”, udtaler RGS Nordic CEO, Nicolai Søegaard.
Enormt potentiale for materialegenbrug
RGS Nordics egne analyser viser, at op mod halvdelen af den jord, der årligt modtages på Amager-anlægget egner sig til jordvask. I første omgang er målsætningen for RGS Nordic dog at vaske mellem 150.000 – 200.000 tons jord årligt. Men er kundeefterspørgslen stor, er det muligt at skalere yderligere op.
Jordvask er specielt interessant for forsyningsselskaber, der lige nu i meget stor skala etablerer fjernvarme i hele landet og både skal skille sig af med store mængder overskudsjord og anvende materialer i anlæggelsen.
Jordvaskeanlægget, der opføres på RGS Nordics modtage- og behandlingsanlæg på Selinevej, København, forventes at være i drift ved udgangen af 2024.
Læs mere på www.rgsnordic.com/jordvask
Pressekontakt
RGS Nordic
Simon Leed Krøs, Kommunikationschef
+45 3051 6140
slkr@rgsnordic.com
*Ren jord defineres som klasse 0 og klasse 1 jord, jævnfør Sjællandsvejledningen