NÆSTE er en dansk virksomhed, der bygger træskure i genbrugsmaterialer. Vi samarbejder med NÆSTE om at levere træ fra byggeaffald. Det er en direkte vej til, at mere træaffald kan genbruges.
Når man bygger et skur i træ fremfor eksempelvis galvaniseret stål, sparer man klimaet for mellem 3 og 18 tons CO2. Og når man så, som danske NÆSTE, ovenikøbet gør det med affaldstræ, så ser regnskabet endnu bedre ud. Et nyt samarbejde mellem RGS Nordic og NÆSTE er med til at gøre det muligt.
Samarbejdet, der startede op i 2020, betyder, at RGS Nordic finder og klargør affaldstræ fra eksempelvis nedrivninger til NÆSTE. Og fordi RGS Nordic er landsdækkende og håndterer omkring en tredjedel af alt byggeaffald i Danmark, kan vi sikre både stabilitet og kvalitet i leverancerne – derfor er det attraktivt for NÆSTE at få træ fra os.
For RGS Nordic passer samarbejdet præcist ind i strategien om at øge andelen af affald, der bliver genanvendt eller genbrugt fremfor at blive nyttiggjort eller brændt af. Vi ønsker at udvikle markedet for genbrug af ikke bare træ, men også andre materialer.
Stort potentiale i træ
Træ er sammen med beton blandt de mest brugte og efterspurgte materialer. Igennem mange år er store mængder træ blevet genanvendt i bl.a. produktionen af spånplader. Men ambitionen er nu, at mængden skal øges endnu mere parallelt med, at kvalitetstræet bliver udsorteret og genbrugt som konstruktionstræ. Det er synd og skam, hvis kernetræ i høj kvalitet ender som spånplade. Om fem år bør genbrug af træ måles i kilomenter frem for i ton – og der skal genbruges mange og stadigt flere kilometer.
Samarbejdet med NÆSTE er et godt eksempel på, hvordan det kan nås. Vi modtager store mængder træ fra eksempelvis nedrivere, og i samarbejde med NÆSTE vil vi sætte genanvendelsen i system, så modellen i fremtiden kan skaleres op.
NÆSTE vil løbende arbejde salgsprognoser, der specificerer hvilke typer og mængder af træmaterialer, de skal bruge hvornår, og de vil løbende orientere RGS Nordic om deres behov. På den baggrund kan vi målrettet efterspørge de typer og mængder af træ, der er behov for – og sikre, at kvaliteten er rigtig.
Som en del af samarbejdet har vi stillet et område på 900 m2 i DLH’s gamle produktionshaller i Gadstrup til rådighed til opstart af produktion, hvoraf 600 m2 afsættes til vores egen produktion og lager.
Urban mining
Den tilgang kalder vi urban mining – altså at byens mange ældre ejendomme i stigende omfang skal ses som en kilde til ressourcer, der kan indgå i nye byggerier eller renoveringer. Tilgangen vender værdikæden 180 grader. I dag er vi vant til at modtage affald og bagefter finde anvendelse til det. I fremtiden vil vi i stigende omfang gå baglæns i værdikæden og fremskaffe de materialer, fremtidens bygherrer efterspørger.
På den måde rykker RGS Nordic sig fra primært at være modtager af affald til i stadigt stigende omfang at være leverandør af materialer.